Exjobb inom gröna innovationer 2017

Under våren 2017 gjorde ett 15-tal studenter från Högskolan i Halmstad sina exjobb genom Arena Grön Tillväxt i samarbete med olika företag där den gemensamma nämnaren var hållbarhet och gröna innovationer. Nu har några av dessa exjobb sammanställts i en gemensam publikation, däribland de tre exjobb som tilldelades stipendium.

Rapporten innehåller följande arbeten:

KORSLAMINERAT TRÄ – Renny Svennberg och Mikael Torstensson, Byggingenjörsprogrammet
NATUREDENT BRUSH – Pontus Nord och Andrea Körberg Calmerfalk, Maskinteknik inriktning biomekanik
EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING HOS SIA GLASS AB – Niclas Mattsson och Daniel Kullberg, Energiingenjörsprogrammet
KOMMUNICERA HÅLLBART – Evelina Holm och Emelie Wallin, Samhällsanalys och kommunikation
VARFÖR KLIMATBOKSLUT? – Lovisa Ståhl och Milos Nedic, Miljö- och hälsoskyddsprogrammet
KARTLÄGGNING AV LASTBILSTRANSPORTER I HALMSTAD TÄTORT – Matilda Svensson och Emelie Leesment, Miljöstrategprogrammet
FLERVÅNINGSHUS I TRÄ – Emily Ödman och Linus Karlsson, Byggingenjörsprogrammet
COMPARISON STUDY OF VARIOUS CURRENT AND POTENTIAL LIQUID BIOFUELS – Ansu Alex, Master in Renewable energy systems

Här kan du läsa hela rapporten

Stort engagemang vid kunskapsdag om trähuskonstruktioner

30 november anordnades projektets andra kunskapsdag om stora trähuskonstruktioner på Högskolan i Halmstad. Ett 50-tal företagare och lärare på Högskolan deltog under delar av eller hela dagen som berörde sex olika tematiska områden:

  • Fukt
  • Brand
  • Akustik
  • Byggsystem
  • Hållbarhetsvärden
  • Arkitektur

De olika experttalarna gav oss en översikt av nuläget och sedan följde diskussion och frågestunder som stundtals väckte stort engagemang, kanske mer än vad tiden gav utrymme för.

Dagen visade på ett växande intresse för stora trähuskonstruktioner. Håll utkik för fler aktiviteter under våren för dig som vill lära dig mer om stora hus i trä.

 

 

Fossilfrihet på väg!

Förra veckan anordnade Arena Grön Tillväxt med EMC i spetsen en heldag om fossilfria drivmedel och fordon där näringsliv och offentlig sektor samlades för att inspireras och informeras. Vi gästades av flertalet talare: Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet, Jonas Lööf, Miljöfordon Syd, Lina Törngren, Yrkesförarcentrum, Måns Holst, PowerCell, Petra Bosson, E.ON bland andra, vilka pratade om miljöbilskörning- och försäljning, mobilitet, biogas, vätgas och el i huvudsak.

Gatan utanför Murtans trafikskola i Falkenberg fylldes av bilar som de dryga 70 konferensdeltagarna kunde kika på och provköra. Tesla S och X, Nissan Leaf, VW Up, Volvo V60 och V90, Renault Kangoo, Toyota Mirai, Audi A4 och Seat Leon för att nämna några.

Några av de medverkande företagen fick svara på frågan: Kan ditt företag tänka sig att ställa om till fossilfritt? Se deras svar här.

Här kan du läsa HNs artikel Framtidens fossilfria bilar är här

Här hittar du bilder från dagen!

Isabella Lövin i Halland

Förra veckan var statsrådet Isabella Lövin i Halland för att se på utveckling inom bioekonomi och klimat i länet. Ministern besökte, bland annat, Plönninge och såg på verksamheten för grön tillväxt där. Projekt Arena Grön Tillväxt presenterade och man fick möjlighet att visa upp två spår rörande innovation inom träbaserade produkter.

EMC: Energi- och MiljöCentrum presenterade den test- och demovägg för hållbara träfasader i kustnära klimat som invigdes i augusti. Projektet är ett 10-årigt långtidstest som ska följas upp av forskare från Linnéuniversitetet. Derome, Södra, OrganoWood och Lida Timber är de bolag som medverkar med sina träfasader i testmiljön. Läs mer om projektet här.

SWT Development berättade om Projektet “Förnybara former i hälso- och sjukvården” där man testar nya biobaserade produkter i sjukhusmiljö för att öppna möjligheten att kommersialisera biobaserade produkter i denna nischmarknad. Läs mer om projektet här.

Här kan du läsa mer om statsrådets besök.

 

Konkurrensvillkor, fossilfrihet och möjligheterna med biogas för tunga transporter i Halland

Intresset ökar för klimatsmarta transporter som ett konkurrensmedel i kampen om kunderna. Både privata företag och offentliga verksamheter vill använda gröna transporter för att stärka den egna miljöprofilen och samtidigt minska det ekonomiska risktagandet med fortsatt användning av fossila bränslen. Den 23 oktober hölls ett seminarium på Högskolan i Halmstad, som bl a diskuterade biogasen som det självklara valet vid köp av transporttjänster och vad som behöver göras för att främja biogas som bränsle för tunga transporter.
Anders Åkesson (ledamot i riksdagens trafikutskott) tog upp aktuella frågor som vilka styrmedel som behövs och hur den cirkulära ekonomin ska bidra till att mer biogas produceras och används.

Flera talare pekade på problemen med det mest använda fossilfria bränslet idag som är HVO (ett slags biodiesel som till stora delar består av restprodukter från palmoljeframställning). Eftersom palmolja är känd för regnskogsskövling, stora klimatutsläpp och dåliga villkor för lokalbefolkningen är HVO inte det framtida bränsle som bör ersätta de fossila. Istället är biogas och kanske framför allt flytande biogas det som fordonstillverkare satsar på och nu behöver offentliga aktörer och transportköpare ställa krav och  se till så att omställningen sker. Seminariet arrangerades av Interregprojektet Biogas2020 tillsammans med Arena Grön Tillväxt.

 

Invigning av unikt projekt

Under torsdagen den 24e augusti invigdes Sveriges kanske första test- och demovägg för senaste generationens väggpanel i trä på Plönninge utanför Halmstad. Ett 30-tal deltagare var med på invigningen av detta 10-åriga långtidstest som skall följas upp av forskare från Linnéuniversitetet. Under dessa år kommer panelerna även att tjäna som en demonstrator för intresserade att kunna besöka när som helst då det är tillgängligt och har både informationsblad och provbitar tillgängliga för besökare.

De fyra företagen som nu har fasader på plats är; Derome, Södra, Organowood och Lida Timber.

Träffen innehöll även två presentationer: Mikael Ludvigsson från Smart Housing om hur de driver innovation med trä och glas samt Åsa Blom från Linnéuniversitetet om träfasadernas historik och hur de driver forskning om färg och träs betydelse för röta och påväxt på färg.

Radio Hallands inslag från premiären

 

Nästa tillfälle att få inblick i hållbar träbyggnation är den 22 september, då vi har möjlighet att delta i workshop kring hållbart byggande.


Vi fick en bra premiär för detta långsiktiga projekt och tror mycket på ökat intresse för träfasader även i blåsiga och regniga Halland, sa Magnus Falk, projektledare och verksamhetsledare för Energi- och MiljöCentrum, EMC.

		

Utveckla ditt ledarskap

Arbetar du med hållbarhet och har funderingar kring att utveckla din coach- eller ledarskapskompetens, men har inte tid att sätta dig i skolbänken på heltid? Då är den nya utbildningen inom GAIN – Green Agri Industry Innovation något för dig.

Kursen Självledarskap och coachande ledarskap vänder sig till företagare som vill utveckla sitt ledarskap och rådgivare som vill kompetensutvecklas inom ledarskapsområdet för att kunna möta framtidens utmaningar. För att bli skicklig på något måste man träna och i den här kursen kommer deltagarna att få verktyg och metoder för att utveckla både sitt ledarskap och sin verksamhet. Utbildningen ges på kvartsfart och med fyra fysiska träffar.

Läs mer om kursen Självledarskap-coachande-ledarskap-GAIN.

Ansök till kursen och läs mer om upplägg.

Tidigare inlägg om kursen:
Gröna företagare i skolbänken

Livsmedelsprogram för Halland på pränt

Efter ett omfattande dialogarbete och andra insatser finns ”Livsmedelsprogram för Halland” nu på pränt. Huvudsyftet med programmet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling inom livsmedelssektorn i Halland. Initiativtagare är Region Halland och Länsstyrelsen i Halland. Ett flertal parter i den halländska livsmedelskedjan har varit engagerade och aktivt drivit på. ​Läs mer på programmets hemsida.

 

Testmiljö i Plönninge

Fasadtest

Nu är demoväggen, som syftar till att långtidstesta träfasadtillämpningar i ett kustnära läge, så gott som färdigställd! Det är Södra Wood, Derome, OrganoWood och Lida Timber som sätter upp fasader i denna testmiljö. Följeforskning kommer kontinuerligt göras av Linnéuniversitetet.

24 augusti hålls den officiella invigningen av! Läs mer och anmäl dig här.

 

Sida 1 av 1112345...10...Sista »