Inspiration och erfarenheter

Gröna Innovationer i Halland var temat när 65 personer samlades den 8 mars för att få inspiration och byta erfarenheter.

Dagen började med tre inspiratörer som gav deltagarna perspektiv på innovation inom gröna näringar. Charlotte Lorentz Hjorth från Livsmedelsinkubatorn Krinova  beskrev sina olika processer och hur även integration av nya Svenskar sker i deras verksamhet.

Anna Wiberg från Bioinnovation Sverige beskrev hur de i projekt och forskning utvecklar olika teknikområden mot en fossilfritt Sverige 2050.  Förmiddagen avslutades med entreprenören Annika Axelsson från byDem som berättade hur hon startade en hållbar textilfabrik på Sri Lanka till att nu vara en entreprenör i 3 x hållbara textilier för människa och natur.

Annika Axelsson, byDem, Anna Wiberg, BioInnovation och Charlotte Lorentz Hjort, Krinova samtalar om utmaningar för grön tillväxt.

Under dagen kunde besökarna titta på mässan där några av företagen som har deltagit i olika delprojekt så som Maa såg och deras vilthägn av trä, Södra timber och deras moderna träpanel till en spis under utveckling för fattiga familjer i tredje världen. Även olika projekt resultat ställdes ut för uppvisning.

Kontaktskapande på utställningen.

 Eftermiddagen gav ett smörgåsbord av vad projekt Arena Grön Tillväxt har levererat under de tre år det har verkat. Bilder och korta intervjuer varvades till en berättelse mellan ost och biogasledningar.

Malin Emmoth på Swt Development berättar om de möjligheter och erfarenheter de har fått genom Arena Grön Tillväxt.

Dagens sista samtal blev en reflektion mellan moderatorn, dagens politiker från Regionens Tillväxtutskott Therese Stoltz och Linnea Hagblom från Tillväxtverket som med deltagarna under dagen samtalade om vad vi lärt oss och vad vi skall göra mer av i Halland inom gröna innovationer.

 

Årets innovation inom hållbar sjukvård

Under konferensen Nordic Conference on Sustainable Healthcare delades priset för Årets innovation inom hållbar sjukvård ut och mottagarna blev Södra, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Högskolan i Halmstad och SWT Development för projektet Förnybara former i hälso- och sjukvården med motiveringen ”Durapulp som nytt cirkulärt material i sjukvården. Skogsråvara istället för plast i sjukvårdsapplikationer.”

SWT Development presenterade projektet som forskar kring möjligheten att ersätta plast med DuraPulp i engångsartiklar inom vården. DuraPulp är ett nytt material som innehåller en unik kombination av förnyelsebara ingredienser som ger egenskaper motsvarade plastens. Här kan du läsa mer om projektet.

Läs mer om priset här. 

Malin Emmoth, SWT Developement

Projektledare – Förnybara former i hälso- och sjukvården

Märkning av livsmedel / Marknadsföring via Facebook

Under mars kommer Hushållningssällskapet Halland med medel från Arena Grön Tillväxt erbjuda två kvällsworkshops där vi kombinerar kompetensutveckling och nätverkande. Workshoparna är ett bra tillfälle att få träffa andra producenter under lugnare former än på utlämningarna, se hur andra jobbar och kanske lära något nytt.

Vi får möta livsmedelskonsult Sofie Lindström som berättar för oss vad du ska tänkta på vid märkning av livsmedel och vilka regler som gäller. På andra workshopen möter vi matinspiratören Lisa Lemke som
berättar för oss hur du anävnder Facebook för att sprida och marknadsföra dig och dina produkter.

WORKSHOPS

Måndag 12/3 18.00-20.00

Märkning av livsmedel
Föreläsare: livsmedelskonsult Sofie Lindeström
Plats: Prostens Pizza, Skrea Backe

Måndag 19/3 18.00-20.00

Marknadsföring via Facebook 
Föreläsare: matinspiratör Lisa Lemke
Plats: Prostens Pizza, Skrea Backe

Anmäl dig senast 7 mars till infohalland@hushallningssallskapet.se

Läs mer här

Gröna innovationer i Halland

Utveckling och innovation inom jord, skog och vatten är grunden för projekt Arena Grön Tillväxt som pågått sedan 2015.

Innovation kommer från latinets innovare, som betyder förnya. Arena Grön Tillväxt har under tre år arbetar med fånga upp förnyelse inom den halländska gröna sektorn genom olika produkter, processer eller metoder. Den 8 mars ses vi för att reflektera och dra lärdom men även göra en framtidsspaning om hur vi på bästa sätt fångar upp och utvecklar gröna innovationer och förnyelseprocesser i Halland.

ANMÄL DIG HÄR

 

Bakom dagen och projektet står EMC, Högskolan i Halmstad, Hushållningssällskapet och Region Halland.

Datum: 8 mars

Tid: 09.30-15.00

Plats: Laxbutiken i Heberg

Exjobb inom gröna innovationer 2017

Under våren 2017 gjorde ett 15-tal studenter från Högskolan i Halmstad sina exjobb genom Arena Grön Tillväxt i samarbete med olika företag där den gemensamma nämnaren var hållbarhet och gröna innovationer. Nu har några av dessa exjobb sammanställts i en gemensam publikation, däribland de tre exjobb som tilldelades stipendium.

Rapporten innehåller följande arbeten:

KORSLAMINERAT TRÄ – Renny Svennberg och Mikael Torstensson, Byggingenjörsprogrammet
NATUREDENT BRUSH – Pontus Nord och Andrea Körberg Calmerfalk, Maskinteknik inriktning biomekanik
EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING HOS SIA GLASS AB – Niclas Mattsson och Daniel Kullberg, Energiingenjörsprogrammet
KOMMUNICERA HÅLLBART – Evelina Holm och Emelie Wallin, Samhällsanalys och kommunikation
VARFÖR KLIMATBOKSLUT? – Lovisa Ståhl och Milos Nedic, Miljö- och hälsoskyddsprogrammet
KARTLÄGGNING AV LASTBILSTRANSPORTER I HALMSTAD TÄTORT – Matilda Svensson och Emelie Leesment, Miljöstrategprogrammet
FLERVÅNINGSHUS I TRÄ – Emily Ödman och Linus Karlsson, Byggingenjörsprogrammet
COMPARISON STUDY OF VARIOUS CURRENT AND POTENTIAL LIQUID BIOFUELS – Ansu Alex, Master in Renewable energy systems

Här kan du läsa hela rapporten

Stort engagemang vid kunskapsdag om trähuskonstruktioner

30 november anordnades projektets andra kunskapsdag om stora trähuskonstruktioner på Högskolan i Halmstad. Ett 50-tal företagare och lärare på Högskolan deltog under delar av eller hela dagen som berörde sex olika tematiska områden:

  • Fukt
  • Brand
  • Akustik
  • Byggsystem
  • Hållbarhetsvärden
  • Arkitektur

De olika experttalarna gav oss en översikt av nuläget och sedan följde diskussion och frågestunder som stundtals väckte stort engagemang, kanske mer än vad tiden gav utrymme för.

Dagen visade på ett växande intresse för stora trähuskonstruktioner. Håll utkik för fler aktiviteter under våren för dig som vill lära dig mer om stora hus i trä.

 

 

Fossilfrihet på väg!

Förra veckan anordnade Arena Grön Tillväxt med EMC i spetsen en heldag om fossilfria drivmedel och fordon där näringsliv och offentlig sektor samlades för att inspireras och informeras. Vi gästades av flertalet talare: Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet, Jonas Lööf, Miljöfordon Syd, Lina Törngren, Yrkesförarcentrum, Måns Holst, PowerCell, Petra Bosson, E.ON bland andra, vilka pratade om miljöbilskörning- och försäljning, mobilitet, biogas, vätgas och el i huvudsak.

Gatan utanför Murtans trafikskola i Falkenberg fylldes av bilar som de dryga 70 konferensdeltagarna kunde kika på och provköra. Tesla S och X, Nissan Leaf, VW Up, Volvo V60 och V90, Renault Kangoo, Toyota Mirai, Audi A4 och Seat Leon för att nämna några.

Några av de medverkande företagen fick svara på frågan: Kan ditt företag tänka sig att ställa om till fossilfritt? Se deras svar här.

Här kan du läsa HNs artikel Framtidens fossilfria bilar är här

Här hittar du bilder från dagen!

Isabella Lövin i Halland

Förra veckan var statsrådet Isabella Lövin i Halland för att se på utveckling inom bioekonomi och klimat i länet. Ministern besökte, bland annat, Plönninge och såg på verksamheten för grön tillväxt där. Projekt Arena Grön Tillväxt presenterade och man fick möjlighet att visa upp två spår rörande innovation inom träbaserade produkter.

EMC: Energi- och MiljöCentrum presenterade den test- och demovägg för hållbara träfasader i kustnära klimat som invigdes i augusti. Projektet är ett 10-årigt långtidstest som ska följas upp av forskare från Linnéuniversitetet. Derome, Södra, OrganoWood och Lida Timber är de bolag som medverkar med sina träfasader i testmiljön. Läs mer om projektet här.

SWT Development berättade om Projektet “Förnybara former i hälso- och sjukvården” där man testar nya biobaserade produkter i sjukhusmiljö för att öppna möjligheten att kommersialisera biobaserade produkter i denna nischmarknad. Läs mer om projektet här.

Här kan du läsa mer om statsrådets besök.

 

Konkurrensvillkor, fossilfrihet och möjligheterna med biogas för tunga transporter i Halland

Intresset ökar för klimatsmarta transporter som ett konkurrensmedel i kampen om kunderna. Både privata företag och offentliga verksamheter vill använda gröna transporter för att stärka den egna miljöprofilen och samtidigt minska det ekonomiska risktagandet med fortsatt användning av fossila bränslen. Den 23 oktober hölls ett seminarium på Högskolan i Halmstad, som bl a diskuterade biogasen som det självklara valet vid köp av transporttjänster och vad som behöver göras för att främja biogas som bränsle för tunga transporter.
Anders Åkesson (ledamot i riksdagens trafikutskott) tog upp aktuella frågor som vilka styrmedel som behövs och hur den cirkulära ekonomin ska bidra till att mer biogas produceras och används.

Flera talare pekade på problemen med det mest använda fossilfria bränslet idag som är HVO (ett slags biodiesel som till stora delar består av restprodukter från palmoljeframställning). Eftersom palmolja är känd för regnskogsskövling, stora klimatutsläpp och dåliga villkor för lokalbefolkningen är HVO inte det framtida bränsle som bör ersätta de fossila. Istället är biogas och kanske framför allt flytande biogas det som fordonstillverkare satsar på och nu behöver offentliga aktörer och transportköpare ställa krav och  se till så att omställningen sker. Seminariet arrangerades av Interregprojektet Biogas2020 tillsammans med Arena Grön Tillväxt.

 

Sida 1 av 1212345...10...Sista »