Invigning av unikt projekt

Under torsdagen den 24e augusti invigdes Sveriges kanske första test- och demovägg för senaste generationens väggpanel i trä på Plönninge utanför Halmstad. Ett 30-tal deltagare var med på invigningen av detta 10-åriga långtidstest som skall följas upp av forskare från Linnéuniversitetet. Under dessa år kommer panelerna även att tjäna som en demonstrator för intresserade att kunna besöka när som helst då det är tillgängligt och har både informationsblad och provbitar tillgängliga för besökare.

De fyra företagen som nu har fasader på plats är; Derome, Södra, Organowood och Lida Timber.

Träffen innehöll även två presentationer: Mikael Ludvigsson från Smart Housing om hur de driver innovation med trä och glas samt Åsa Blom från Linnéuniversitetet om träfasadernas historik och hur de driver forskning om färg och träs betydelse för röta och påväxt på färg.

Radio Hallands inslag från premiären

 

Nästa tillfälle att få inblick i hållbar träbyggnation är den 22 september, då vi har möjlighet att delta i workshop kring hållbart byggande.


Vi fick en bra premiär för detta långsiktiga projekt och tror mycket på ökat intresse för träfasader även i blåsiga och regniga Halland, sa Magnus Falk, projektledare och verksamhetsledare för Energi- och MiljöCentrum, EMC.